Behandling
Uddannelse
Træning
Hovedmenu

Vinterbadning – et sundt supplement til Body SDS behandlinger

Vinterbadning – et sundt supplement til Body SDS behandlinger

Døjer du med spændinger og smerter i nakken, ryggen og andre steder på kroppen? Rigtig mange mennesker har i dag en stillesiddende livsstil, på arbejde eller i fritiden, og det kan have ubehagelige konsekvenser.

Body SDS har allerede hjulpet mange med at løsne spændingerne i deres kroppe, men måske du har mod på at bruge vinterbadning som et sundt supplement til behandlingen? Du har rig mulighed for prøve det i denne tid.

Vinterbadning er chokterapi
Fordelene ved vinterbadning kan være med til at nedsætte smerter og ubehag i kroppen på længere sigt.

Mange har allerede hørt om, at vinterbadning er sundt, og at det styrker immunforsvaret samt giver et bedre blodomløb. Men de færreste ved, at det også øger vores smertetærskel, gør os lykkeligere og mindre stressede på længere sigt. Mange fortæller også om, at det hjælper på kroniske smerter såsom gigt, og at de får en følelse af bedre velvære generelt.

Det skyldes kroppens reaktion på det kolde vand. Når man dypper kroppen i iskoldt vand, stresser man den nemlig kortvarigt, og det reagerer den hurtigt på – blandt andet ved at udløse endorfiner. Faktisk er vores krop utrolig god til at reagere på kulde, da kroppen har langt flere nervereceptorer til at mærke kulde end varme. Det er en overlevelsesmekanisme, som vi har udviklet gennem flere millioner år, og som vi i dag kan udnytte til at gøre vores kroppe stærkere – ligesom en svømmer der træner hårdt, så han er klar til det rigtige ræs.

Men det er ikke kun i vandet, at man får det bedre. Vinterbadning træner også din endorfinudløsning, så du bliver bedre til at producere endorfiner, når du har behov for dem. Derudover giver det kolde vand et chok, som ’genstarter’ dit nervesystem – og det har det godt af.

Hvor tit for at det virker?
Du behøver ikke at hoppe i vandet i din lokale vinterbadeklub hver dag, for at det virker.

Visse kilder anbefaler, at en gang om ugen er nok til at se positive resultater, andre kilder siger tre gange om ugen. Men du skulle efter sigende endda også kunne opnå de positive virkninger under bruseren. Dog er det vigtigt at skrue helt op for det kolde vand med maksimum tryk samt dreje rundt, så vandet rammer alle steder på kroppen. Hvis du ikke begynder at trække vejret hurtigt, er det fordi, vandet ikke er koldt nok.

Råd til nybegyndere

• Koncentrer dig om din vejrtrækning, så den bliver rolig og dyb.

• Hvis du har en hjertesygdom eller højt blodtryk, er det vigtigt, at du ser din læge, inden du prøver vinterbadning.

• Hop aldrig alene i vandet. Selv sunde mennesker og trænede vinterbadere godt kan besvime som følge af hyperventilation.

• Bliv i vandet eller under bruseren til din vejrtrækning er blevet normal – så får du mest ud af det.

Kilder
www.katoni.dk/faq/blog/vinterbadning-fordele-ved-kolde-gys/

www.videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvordan-pavirker-vinterbadning-kroppen